מרק שורשי גדילן – מתכון ליקוט של מורה הדרך אופק רון-כרמל
יש הרבה קוצים בטבע, אבל מעטים מהם מזינים ובריאים כמו הגדילן המצוי. מדובר באחד הצמחים הנפוצים ביותר בחורש פתוח, בצידי דרכים וכמעט בכל מסלול בו נטייל בארץ מצפון הנגב ועד הגולן. משפחתו – המורכבים, ותפוצתו העולמית באזור הים התיכון, צפון אירופה, צפון אמריקה ואפילו אוסטרליה וניו-זילנד. לגדילן סגולות מרפא רבות, והוא נחשב לאלוף ניקוי הרעלים של הטבע. בזרעי הגדילן יש חומר בשם סלימרין, שהוכח מחקרית כמשקם נזקי ומחלות כבד. אבל הכי חשוב – מדובר בצמח ממש טעים ! בערבית נקרא הגדילן “חורפיש אל ג’מאל” – ארטישוק הגמלים, ובמתכון שלפניכם תוכלו להבין בדיוק למה. לשורש הגדילן טעם ארטישוקי עשיר, ובמרק טעמם משתבח. חשוב להדגיש שיש ללקט את שורשי הגדילן בכמות קטנה, ורק אם יש הרבה מהצמח באזור. הוצאת השורש לא מאפשרת לצמח לשוב ולגדול, ואנחנו נשמח להמשיך ולהנות ממנו כל השנה.
מתכון למרק שורשי גדילן (כמויות משתנות לפי מספר הסועדים):
מצרכים –
-תפוחי אדמה
-שורש פטרוזיליה
-בצל
-שום
-שורשי, עלי וגבעולי גדילן
הוראות הכנה –
- חותכים את הבצל, תפוחי האדמה, שורש הפטרוזיליה והשום לחתיכות בינוניות, ומטגנים 3-5 דקות בשמן זית בסיר גדול.
- קוצצים את הקוצים של עלי הגדילן במספריים וחותכים לרצועות.
- מוסיפים את גבעולי הגדילן, עלי ושורשי הגדילן (ניתן לחתוך או להשאיר בגודל מלא).
- מוסיפים לירקות מים רותחים, מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם ומבשלים על אש קטנה.
- לאחר 20-30 דקות המרק מוכןבתאבון !