סלט חצילים של אמא – פולה רייקין גלריה ART192
לכל אחד יש כמה מאכלים שמסמלים עבורו בית. אצלי זה סלט החצילים של אמא שלי וה”פלוב” שלה (תבשיל אורז ובשר שמקורו באוזבקיסטאן). מאחר ואורז לא ממש מסתדר עם המסורת האשכנזית של אי אכילת קטניות בפסח , בחרתי את סלט החצילים. אגב, אמא שלי אומרת שהשילוב של חצילים ועגבניות מאוד מסייע בניטרול תופעות הלוואי של אכילת מצות , והמבין יבין…
החלק של השריית החצילים והסחיטה שלהם הוא זכרון ילדות שלי ועד היום אני עושה אותו בדיוק כמו אמא שלי.
כשאנחנו מחמיאים לאמי על החצילים המצויינים היא תמיד אומרת-” כן, יצא לא רע אבל של דודה שלי היה יוצא יותר טעים”. כבר עשרות שנים שהיא מנסה לשחזר את הטעם של החצילים שדודתה היתה מכינה- היא משנה את סדר הטיגון, היא משנה את הכמויות, משנה את סוג השמן וסוג המחבת אך לשווא. זה לא יוצא כמו של הדודה. כנראה שיש זכרונות של טעמים שלא נצליח לשחזר.
בשנים האחרונות אני חווה את אותו תסכול- מכינה חצילים לפי כל ההוראות ואף פעם לא יוצא לי טעים כמו של אמא. אמא יש רק אחת.
היופי המתכון הזה הוא שאין כאן מדע מדוייק. אפשר לשחק עם המרכיבים ותמיד זה יצא טעים. אני מערבבת את זה עם אורז מוכן או קינואה, עושה עם זה סנדוויץ’ (לא בפסח!) עם ביצה קשה וטחינה וגם סתם אוכלת עם כפית 🙂
המצרכים:
2 חצילים בינוניים
3 גזרים בינוניים קלופים חתוכים לפרוסות של רבע
4 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות
1 בצל סגול חתוך לקוביות
1 גמבה גדולה חתוכה לקוביות
4 כפות שמן זית/חמניות/קנולה
כף מלח גס
מלח שולחני לפי הטעם
1/2 כפית כמון
אופן ההכנה:
חותכים את החציל לקוביות של כ2X2 סמ שמים בקערה ומפזרים מעל את המלח הגס. מערבבים ומניחים בצד לכחצי שעה.
לאחר חצי שעה מוציאים בכל פעם חופן קוביות חציל ולוחצים/סוחטים מהן את הנוזלים. חוזרים על הפעולה עד שנסחטים כל החצילים.
מחממים את השמן במחבת כבדה ומטגנים את החצילים עד שמזהיבים קלות. לאחר מכן מוסיפים בהדרגה את הבצל, הגזר, העגבניות והגמבה . מוסיפים מלח לפי הטעם ואת הכמון.
ממשיכים לבשל על אש בינונית עד שכל הירקות מתרככים.